Toiminnallinen vertaistuki
Toiminnallisuus on osallisuutta
A-killan tarkoituksena on tuoda päihteettömään päivään myös toimintaa. A-killoissa tiedetään kokemuksesta, että mielekkäällä tekemisellä ja toiminnalla on positiivisia vaikutuksia toipumiseen. Toiminnan suunnittelevat ja toteuttavat yleensä osallistujat itse eli A-kiltalaiset, joten toiminnasta tulee oman näköistä ja mielekästä.
A-killassa toipuja on toimija, eikä toiminnan kohde. Me meille -ajatus on eteenpäin kannattelevaa. Yhdessä toimiessa tuntee olevansa tärkeä osa hyvää tekevää yhteisöä ja sen tehtävää.
A-kiltayhdistyksissä toiminnallisuus on yhteistä tekemistä ja yhteisiä hetkiä kahvinjuonnin ohessa. Useassa A-killassa on erilaisia toiminnallisia ryhmiä, muun muassa taideryhmiä, musiikkiryhmiä, liikuntaryhmiä, askarteluryhmiä, puutyöryhmiä, kokkiryhmiä sekä uinti- ja avantoryhmiä. Monessa A-killassa pelataan ahkerasti korttia, biljardia ja pleikkaa.
Luontoretket ja -leirit ovat yleisiä toimintamuotoja A-killoissa. On laavuretkiä, kalastusta, marjastusta ja sienestystä sekä yhteisiä, toisten A-kiltojen kanssa järjestettyjä leirejä ja tapahtumia. Kaikessa toiminnassa ovat vertaisuus ja yhteisöllisyys läsnä. On helppo lähteä, kun on vertaisia mukana.
Valtakunnallista toiminnallisuutta
A-kiltatoimijoista kootaan vuosittain A-kiltojen joukkue FC A-kilta, joka osallistuu valtakunnallisiin tapahtumiin, muun muassa Suofutiksen MM-kisoihin.
Päihdetoipumista edistävää toiminnallisuutta tuetaan ja kehitetään valtakunnallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla.
Toiminnallisuus A-kiltojen erityispiirre
Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelman (MIPA) kysely osoitti, että toiminnallisuus on A-kiltojen erityispiirre verrattuna muihin kyselyyn vastanneisiin yhdistyksiin. Toiminnallista vertaisuutta on
- A-killoissa 81,6 %:lla yhdistyksistä
- muissa päihdeyhdistyksissä 33,3 %:lla
- mielenterveysyhdistyksissä 46,5 %:lla.
Vastanneista A-kiltalaisista 77 % kertoi harrastus- ja virkistystoiminnalla olevan suuri merkitys toiminnassa. Yhtenä syynä A-kiltaan tulemiseen 47 % vastanneista mainitsee mielekkään tekemisen.
Lähde: Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma (MIPA) Järjestökysely v. 2016