”Töistä tullessa et tiedä, mitä kotona on vastassa” – päihderiippuvaisen läheinen kokee usein turvattomuutta
Päihteiden käyttö aiheuttaa turvattomuuden kokemuksia päihteitä ongelmallisesti käyttävien läheisille, kertoo järjestöjen teettämä kysely. Läheistenpäivänä 5. toukokuuta muistetaan niitä, joiden elämään toisen päihderiippuvuus vaikuttaa. Päihdejärjestöjen kuudetta kertaa järjestämän päivän teemana on vuonna 2025 ”Ole turvassa”. Päivän aikana järjestetään päihderiippuvaisten läheisille webinaari ja jaetaan tietoa paikoista, joista saa tukea ja keskusteluapua. Oulussa ja Seinäjoella järjestetään lähitapahtumat.
Jatkuvaa varuillaan oloa
Päihderiippuvaisen läheinen kokee usein turvattomuutta, selviää läheisille tehdystä tuoreesta kyselystä. Vastauksissa läheiset kertovat jatkuvasta varuillaan olosta, huolesta ja päihtyneen ihmisen aiheuttamista vaara- ja väkivaltatilanteista. Päihdejärjestöjen tekemään kyselyyn turvattomuuden kokemuksista vastasi kaikkiaan 90 läheistä.
“Kun lähdet töihin, et tiedä, mitä päivän aikana tulee tapahtumaan. Töistä tullessa et tiedä, mitä kotona on vastassa”, kirjoittaa eräs vastaajista.
”Jatkuva iso huoli ja ahdistus on päällä. On suuri pelko myös siitä, milloin oveni takana seisoo poliisi tuomassa suru-uutista”, kertoo toinen.
”On selvää, että päihtyneen ihmisen väkivaltainen ja uhkaava käytös aiheuttaa läheisissä turvattomuutta, mutta myös jatkuva epävarmuudessa eläminen tuottaa ahdistusta ja stressiä”, kertoo Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.
”Läheinen voi kokea suurta hätää siitä, että ei tiedä missä kunnossa toinen on tai onko hän edes hengissä”, Åberg lisää.
Läheinen jää usein yksin
Suomessa sadat tuhannet ihmiset kokevat haittaa perheenjäsenen tai muun tärkeän ihmisen päihteiden käytöstä. Vaikka ilmiö on yleinen, niin läheiset jäävät usein taakkansa kanssa yksin.
”On tavallista, että toisen ihmisen päihteiden käytöstä haittoja kokeva ei edes ajattele, että voisi itsekin kaivata apua, kun huoli läheisestä on päällimmäisenä mielessä”, Åberg kertoo. ”Tilanne voi kuitenkin aiheuttaa läheisille kuormitusta, joka saattaa ilmetä esimerkiksi masennuksena, uupumuksena tai fyysisinä oireina.”
Toukokuun 5. päivänä vietettävän Läheistenpäivän tarkoitus on muistaa ja tukea läheisiä, joiden elämään toisen ihmisen päihderiippuvuus vaikuttaa. Vuoden 2025 teemana on ”Ole turvassa”. Tavoitteena on, että kenenkään ei tarvitsisi pärjätä raskaassa tilanteessa vain omin voimin.
”Esimerkiksi vertaistuki ja keskusteluapu ammattilaisen kanssa auttavat löytämään keinoja, joilla omaa turvallisuutta ja hyvinvointia voi parantaa”, Riippuvuudet ry:n toiminnanjohtaja Minna Ekholm muistuttaa. ”Järjestöjen tai terveydenhuollon tarjoamaa tukea voi ja kannattaa hakea, vaikkei päihteitä käyttävä itse olisikaan hoidon piirissä.”
Eräs kyselyyn vastannut läheinen kannustaa muita vastaavassa tilanteessa olevia: ”Laita terveet rajat itsesi ympärille, jotta et hajoa henkisesti. Jatkuva huoli ja pelko syövät voimavarasi. Rajaus kuulostaa julmalta, ja sitä on vaikeaa tehdä omalle lapselle tai muulle rakkaalle, mutta toista voi tukea vain, jos itse jaksaa.”
Ohjelmaa verkossa, Oulussa ja Seinäjoella
Läheistenpäivänä 5.5. järjestetään maksuttomat tapahtumat paikan päällä Oulussa sekä Seinäjoella. Läheistenpäivän webinaari ”Ole turvassa” järjestetään 5.5. kello 17–19. Webinaari on maksuton ja avoin kaikille, mutta se edellyttää ilmoittautumista 2.5. mennessä.
Lisätietoa: laheistenpaiva.fi
Läheistenpäivän järjestää Päihdetoimijoiden läheistyön verkosto, johon kuuluvat A-Kiltojen Liitto ry, A-klinikkasäätiö, EHYT ry, FinFami Uusimaa ry, Irti Huumeista ry, Helsingin kaupunki, Kantamo Kalliolan klinikka, Kirkkopalvelut/päihderiippuvuustyö, KRIS Etelä-Pohjanmaa ry, Nuorten Ystävät / Verto, RETS – Rikoksettoman elämän tukisäätiö, Riippuvuudet ry, Tukikohta ry, Sininauhaliitto ja VAPU-hanke.
#OleTurvassa #MyösLäheiset #läheistenpäivä