Vertaistuki ennaltaehkäisee päihdeongelmia − ja kannattelee vaikka koko loppuelämän
Myllyhoitoyhdistyksen alkuvuodesta julkaisema selvitys suomalaisen päihdehuollon nykytilasta nosti esiin nykyisen palvelujärjestelmän tehottomuuden ja puutteellisen koordinoinnin sekä näistä aiheutuvia ongelmia, kun päihdepotilaan tarvitsemia yhtenäisiä hoitopolkuja ja -jatkumoita ei pääse syntymään.
Vertaistoiminta monissa muodoissaan on keskeistä päihdetoipujien pitkäkestoisen tuen ja hoitotulosten pysyvyyden kannalta. A-killat ovat päihdetoipujayhdistyksiä, joissa tarjolla on toiminnallista vertaistukea päihdeongelmaisille, päihdetoipujille ja heidän läheisilleen. A-killoissa tiedetään, että päihdetoipuminen kestää pitkään. Tarve kiinnittyä päihteettömään vertaistukeen voi kestää koko loppuelämän.
Suurelta osin vapaaehtoispohjalta toimivat Suomen 60 A-kiltayhdistystä ovat varteenotettava ja luotettava kumppani julkiselle sektorille päihdetoipujien vertaistuki- ja vapaaehtoistoiminnan toteuttajina, pitkäkestoisen tuen takaajina ja ehkäisevän päihdetyön tekijöinä
A-killat tekevät ehkäisevää päihdetyötä toteuttamalla − kukin omien resurssiensa mukaan − monimuotoisia vertaisryhmiä ja erilaisia päihteettömiä tapahtumia. Päihderiippuvuuteen sairastuneen kiinnittyminen päihteettömyyttä tukevaan toimintaan ehkäisee retkahtamista. Lisäksi A-killoista myös ohjataan palveluihin ja saa asiointiapua. Tämä on yhteistyötarjous sekä hyvinvointialueille että kunnille.
Teksti
Yrmy Ikonen, toiminnanjohtaja, A-Kiltojen Liitto ry
Kirsi Mäki, järjestökoordinaattori-koulutussuunnittelija, A-Kiltojen Liitto ry