Slide

Selvästi parempi -blogi

Luonto auttaa toipumaan – muistetaan me myös huolehtia siitä

Lupautuessani alkuvuodesta laittamaan muutamia ajatuksia blogimuotoon elokuun viimeisenä lauantaina vietettävästä Suomen luonnon päivästä, en toden totta osannut aavistaa, millaista roolia luonto tänä vuonna näyttelisi suomalaisten elämässä. Kevään ensi merkkien näyttäytyessä koronavirus COVID-19 tyhjensi kalenterit ja eristi ihmiset toisistaan. Etätyö ja pakollinen paikallaan olo, peruuntuneet matkasuunnitelmat ja harrastuspaikkojen sulkeminen, kaikki yhdessä kauniin kevään kanssa, saivat lähiluonnon merkityksen nousemaan aivan uudelle tasolle.

Yhtäkkiä tuntui, kuin koko Suomi olisi ollut retkellä yhtä aikaa. Harvemmin on jouduttu rajoittamaan retkeilyä, mutta tänä vuonna nähtiin sekin. Metsähallitus joutui rajoittamaan retkikohteiden käyttöä muun muassa pysäköintiä säätelemällä ja pahimmillaan jopa sulkemaan ruuhkaisimpia kohteita. Onneksi meillä kuitenkin on luontoa, jossa seikkailla, myös hoidettujen reittien ulkopuolella. Kaikille yhteiset Jokamiehenoikeudet takaavat meille varsin laajat oikeudet luonnosta nauttimiseen.

Luonnon hyvää tekevä voima on tutkittu tosiasia. Koronakevät ja -kesä on lisännyt ihmisten pahoinvointia monin eri tavoin muun muassa mielenterveys- ja päihdeongelmien kärjistyessä. Tällaisessa poikkeustilanteessa, jossa oikeastaan ainoa varma asia on epävarmuus, mikä tahansa hyvää tekevä ja edullinen ”lääke” on tervetullut. Ei luonto toki kaikkea korjaa, mutta osaltaan auttaa jaksamaan paremmin.

Kiltakoutsi-koulutus vuonna 2017 Paltamossa. Meneillään parisuunnistusharjoitus. Kuva: Matti Moilanen

Siksi olisikin tärkeää virinneen retkeilyinnon keskellä muistaa ne yhteiset pelisäännöt, joiden turvin saamme jatkossakin näin vapaasti hyödyntää lähiluontoa. Kevään ja kesän mittaan nimittäin kävi selväksi, ettei ihan jokaisella ole kirkkaana mielessä, miten luonnossa kuljetaan. Keskustelupalstoilla purnattiin ja uutiskynnyskin ylittyi, kun luonnosta alkoi löytyä entistä enemmän roskia, valvomatta jätettyjä nuotioita ja retkeläisiä putkahteli kotien ja mökkien pihoihin. Syntyi tarve Retkietiketille, joka viiden ydinkohdan avulla ohjaa tottumattomampia kulkijoita kohti luontoa ja toisia retkeilijöitä kunnioittavaa retkeilyä.

Jokamiehenoikeuksien ja Retkietiketin omaksuminen ovat toki vain osa luonnossa kulkemista. Retkitaitojen opettelu tai vanhojen taitojen verestäminen on vähintään yhtä tärkeää. A-kiltatoiminnan näkökulmasta kannattaa muistaa, että meillä on A-killoissa ympäri Suomea perusretkeilytaidoin harjaannutettuja Kiltakoutseja! Ja uusia koulutetaan jälleen heti syyskuun alussa.

Haluaisinkin haastaa kaikkia A-Kiltojen Liitto ry:n kouluttamia Kiltakoutseja aktivoitumaan, teillä on avaimet hyvinvoinnin lisäämiseen. Teillä on osaamista, tietoa lähiseutujen retkikohteista ja tarvittaessa valtakunnallinen Kiltakoutsiverkosto tukena. Suomen luonnon päivän kunniaksi: Menkää metsään! Ja jos mahdollista, nukkukaa yö ulkona!

#suomenluonnonpäivä #A_kiltatoiminta #tilaatoipua

Teksti:
Aulikki Otranen

Kirjoittaja työskentelee järjestökoordinaattorina A-Kiltojen Liitto ry:ssä, kouluttaa Kiltakoutseja ja vapaalla mm. möyrii puutarhassa ja menee menninkäisenä pitkin metsiä.

Tilaa A-Kiltojen Liiton uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi tiedon kun kiinnostavia artikkeleita julkaistaan sivustollamme.