Slide

Pää heräsi siihen, että pitää loppua se homma

Oululaisen Janin (25 v.) polku Oulun A-Kiltaan on kulkenut ehkä sen rankimman kautta. Takana on päihtyneenä tehtyjä rikoksia ja niihin liittyneitä tuomioita. Mutta toisaalta, niitä on kai kiittäminen, että tilanne on nyt tämä; siis että Jani on kuntouttavassa työtoiminnassa A-Killassa jatkona A-Killassa suoritetulle yhdyskuntapalvelulle.
Yhdyskuntapalvelu oli Janille tärkeä, sillä silloin Jani oivalsi, että nyt tarvitaan muutos. –Tuli muuta päihteiden tilalle, kun olin killassa. Sai selvää aikaa ja pää heräsi siihen, että pitää loppua se homma.

 

”Ei tarvi hävetä esiintyä omilla
kasvoillaan. Mieluummin tässä kuin jossain rikosuutisissa”, Jani sanoo.

Jani on myös korvaushoidossa ja se auttaa: –Se estää vieroitusoireet, siitä ei saa mitään irti. On vain tasainen ja normaali olo. Aikaisemmin vedin kaikkea, alkoholia, kaiken näköisiä pillereitä, amfetamiinia, mitä nyt sattui milloinkin olemaan. Niitä meni päivittäin. Se aika oli niin sekavaa. Nyt kaikki on toisin!

A-killassa kokee itsensä normaaliksi

– A-Killassa on hyvää se, että täällä on samanlaisia ihmisiä, joilla on päihdehistoria. Täällä saa semmoisia kavereita, jotka ymmärtää sen, mitä on itse kokenut. Ja löytää uusia kavereita, selväpäisiä. Ikä ei vaikuta, jos joku on mua 10 tai 15 vuotta vanhempi, ei se merkkaa, vaan samaa porukkaa ollaan. Sama päihdehistoria yhdistää, ikä on toissijainen asia, Jani kertoo.
– Itsetunto on noussut täällä muitten avulla, kun muut on muistuttaneet, että kaikki ollaan samanlaisia, etten ole huonompi kuin muut. Täällä kokee itsensä normaaliksi, Jani toteaa ja iloitsee, että A-Killassa on esikuvia, jotka ovat olleet jo pitkään päihteettömiä. Sitä toivoo, että itsekin pääsee samaan tilanteeseen.

Sosiaalisuutta ja rohkeutta lisää

Päihdeaikana Jani oli pahassa kierteessä syrjäytyä kokonaan. Jossain vaiheessa hän vain makasi kämpillä ja oli ihan yksin. A-killassa Jani on oppinut sosiaalisuutta ja rohkaistunut. – Oli tosi vaikea lähteä mihinkään. Kun sain itseni tänne, tajusin, että pääsen ihmisten ilmoille. Pärjäänhän minä täälläkin, niin miksen myös muualla. Nyt käyn salibandyjoukkueessa säännöllisesti.
Kuntouttava työtoiminta sopii Janille. Hän tekee mielellään talon töitä; laittaa ruokaa, leikkaa ruohoa ja tekee muita pihahommia, käy kaupassa ja on mukana A-Killan muuttotalkoohommissa. Myös muut A-killassa ovat huomanneet Janin muutoksen. – Jani on kuin eri poika nyt, toteaa eräs A-kiltalainen ja jatkaa, – Jani uskaltaa nyt jutella ja on muutenkin paljon rohkeampi ja reippaampi kuin oli tänne ensi kertoja tullessaan. On upea ja sympaattinen nuori mies.

Pieniä, isoja haaveita

Kouluhaaveet tuntuvat Janista vielä kaukaisilta, ainakaan vielä ei ole opiskelun aika. Mutta muita haaveita hänellä on: – Se, että pysyisi selvin päin ja että pystyisi jatkamaan kuntouttavassa työtoiminnassa sekä saisi enemmän normaaleja kavereita, joilla ei ole päihdeongelmaa.

”A-kilta on ja pysyy.
On joku paikka, mihin mennä.”

Teksti ja kuva:
Kirsi Mäki
järjestökoordinaattori-koulutussuunnittelija