Päihdetoipujille ja läheisille
Oletko huolissasi päihteidenkäytöstösi? Haluatko vertaistukea päihderiippuvuudesta toipumiseen?
Et ole yksin. A-kiltatoiminta perustuu vertaisuuteen, vapaaehtoisuuteen ja päihteettömyyteen. Päihteetön seura ja toiminta ovat auttaneet monia toipumisen eri vaiheissa. Näiltä sivuilta löydät
- A-kiltatoiminnasta kertovia juttuja Vesiposti-lehdestä,
- tietoa toiminnallisesta vertaistuesta ja
- toipumistarinoita sekä
- A-kiltojen yhteystiedot.
Tule rohkeasti mukaan, olet tervetullut omana itsenäsi!
Katso videolta, miten Joonas on päässyt eroon päihteistä:
Läheiset osana A-kiltayhteisöä
A-kiltatoiminnassa on mukana sekä päihdetoipujia että moninainen joukko läheisiä. Joissain paikkakunnilla on läheisille tarjolla myös omia vertaisryhmiä, mutta yleisempää on se, että läheiset ja päihdetoipujat ovat osa samaa päihteetöntä A-kiltayhteisöä. Joissain A-kiltapaikkakunnilla järjestetään perheleirejä. Myös lapset ovat tervetulleita A-kiltojen paikallistoimintaan.
Läheisellä myös oman tuen tarve
Päihderiippuvuuteen sairastuneen läheiset voivat olla tärkeä tuki sairastuneen toipumisessa, mutta heillä on myös omia hyvinvoinnin ongelmia. Päihderiippuvuus kuormittaa riippuvuuteen sairastuneen itsensä lisäksi myös hänen lähipiiriään monella tapaa. Valitettavan usein nämä läheisen tarpeet jäävät palvelujärjestelmässä huomioimatta.
Päihdeongelmaisen läheisen jaksamista koettelevat usein muun muassa jatkuva huoli, syyllisyys, häpeä ja neuvottomuus. Omia kielteisiä tunteita päihderiippuvuuteen sairastunutta henkilöä kohtaan saattaa olla vaikea hyväksyä.
Usein läheinen ryhtyy päihderiippuvuuteen sairastuneen auttajaksi ja parantajaksi omia voimavarojaan säästämättä. Hyvää tarkoittava apu tuskin kuitenkaan auttaa, ja tästä seuraa turhautumista ja uupumista. Omat tarpeet jäävät syrjään. Elämä pyörii päihdesairastuneen ympärillä.
Tärkeä tunnistaa omat rajat
Ei ole tavatonta sekään, että läheinen halutessaan auttaa päihderiippuvuuteen sairastunutta vain mahdollistaa päihteiden käyttöä. Raja auttamisen ja mahdollistamisen välillä on joskus hiuksenhieno, eikä sitä välttämättä itse edes huomaa.
Tarvittavien rajojen tunnistaminen, asettaminen ja niistä kiinni pitäminen on kuitenkin yksi tärkeimmistä läheisen keinoista. Lisäksi läheisen on tärkeää hankkia tietoa siitä, minkälainen sairaus päihderiippuvuus on ja miten siitä on mahdollista toipua. Tiedon lisäksi läheinen tarvitsee tukea omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen − omia harrastuksia ja ystäviä sekä vertaistukea.
Tule mukaan A-kiltatoimintaan
Tietoa ja tukea päihderiippuvuuteen sairastuneen läheisille on tarjolla A-killoissa. Tieto ja vertaistuki auttavat ymmärtämään oman jaksamisen kokoiset rajat ja sietämään vaikeitakin tunteita.
A-Kiltojen Liitto ry toteuttaa yhteistyössä Maaseudun Terveys- ja lomahuolto ry:n kanssa vertaislomia, joihin myös läheisillä on mahdollisuus hakea.
Katso videolta, miten Satu kuvaa päihdetoipujan läheisen kokemuksia: