Ammattilaisille ja yhteistyökumppaneille
A-kiltayhdistykset ovat vapaaehtois-, vertais- ja kokemusosaamisen tarjoajia, organisoijia ja edistäjiä. A-killoista saa pitkäkestoista ja ennaltaehkäisevää tukea ja toimintaa päihteettömyyden ylläpitämiseen.
Mitä A-kiltatoiminta tarjoaa?
”Vertaistukea ja monipuolista toimintaa.
Kannustusta ja tukea päihteettömään elämään.”
A-kiltatoiminnan keskeisenä kohderyhmänä ovat päihderiippuvaiset, kuntoutujat ja heidän läheisensä. Valtaosa A-killoista tekee yhteistyötä päihde- ja mielenterveystyön ammattilaisten kanssa ja lisäksi yhteistyötä on niin viranomaisten, poliittisten päättäjien kuin muiden lähiyhteisöjen ja yhdistysten kanssa paikkakunnasta riippuen.
A-kiltatoiminta pohjautuu vertaisuuteen ja vapaaehtoisuuteen. Harrastus- ja virkistystoiminta on merkittävässä roolissa A-killoissa ja monessa tehdään ehkäisevää työtä, tarjotaan ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi tukea asiointiin.
Mukaan kuuluu myös vaikuttamista, edunvalvontaa ja osalla palveluntuottamista. Toiminnassa vaikutetaan osallistujien hyvinvointiin ja se perustuu osallistujien esille tuomiin tarpeisiin ja toiveisiin. Toimintaan osallistujat voivat tuoda esille omia ideoitaan ja osallistua toiminnan toteutukseen.
A-kiltatoiminta on monimuotoista ja yhteisiin arvoihin perustuvaa. Keskeisiä arvoja vapaaehtoisuuden ja päihteettömyyden lisäksi ovat kokemuksellisuus, yhteisöllisyys, ja toiminnallisuus. Yhteistoimintaa järjestetään niin muiden A-kiltojen kuin yhdistysten, seurakunnan, kunnan ja muiden toimijoiden kanssa.
”Tuntee kuuluvansa joukkoon.”
Vertaisuuden tarjoaminen, yhteisöllisyyden tukeminen, ihmisten kohtaaminen ja auttaminen ovat keskiössä A-kiltatoiminnassa. Toiminnassa hyödynnetään kokemustietoa ja osaamista, tuetaan toipumista ja vaikutetaan ihmisten asenteisiin päihderiippuvaisia, toipujia ja heidän läheisiään kohtaan.
Sitaatit: MIPA Hyvinvointikysely 2016 A-kiltojen vastaukset ja Pienoisetnografinen tutkimus osallisuuden ulottuvuuksista mielenterveyskuntoutujien kohtaamispaikassa
Haluatko tietää enemmän A-kiltatoiminnasta ja sen sisällöstä? Mietitkö, miten paikkakunnallasi voisi järjestää A-kiltatoimintaa? Sekä lähi-infoja että infotilaisuuksia verkossa on saatavilla kohderyhmänä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, kuntapäättäjät, muut yhdistykset ja organisaatiot, kuntoutujat ja toipujat sekä muut A-kiltatoiminnasta kiinnostuneet tahot. Ota yhteyttä, jos haluat tietää enemmän toiminnasta:
JÄRJESTÖKOORDINAATTOREIDEN YHTEYSTIEDOT
Mediayhteistyö
Etsitkö haastateltavaa? Haetko juttuaihetta? Ota yhteyttä juttuaiheiden, -näkökulmien ja haastateltavien etsimisessä.
Tutkittua tietoa
A-Kiltojen Liitto ry:ssä tutkimustiedon pääasiallinen tehtävä on järjestön perustehtävän tukeminen. Tutkitun tiedon halutaan tukevan A-kiltojen elinvoimaa, toipumiskulttuuria ja toiminnassa mukana olevien ihmisten toipumista sekä parantavan päihderiippuvaisten, -toipujien ja heidän läheistensä asemaa ja osallisuutta.
A-Kiltojen Liitto ry jäsenyhdistyksineen on tehnyt yhteistyötä Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteisessä MIPA-hankkeessa ja sen jatkohankkeen MIPA 2.0 kanssa osallistumalla erilaisiin tutkimuksiin ja kyselyihin, joiden avulla on saatu arvokasta tietoa A-kiltatoiminnan vaikutuksista ja hyödyistä. Lisää: Tutkimukset ja selvitykset -sivulta.
Tämän lisäksi tutkimusyhteistyötä on myös eri oppilaitosten kanssa niin verkostojen kuin käytännön opinnäyteyhteistyön kautta.
Opinnäyteyhteistyö: Onko sinulla mielessä A-kiltatoimintaan liittyvä tai sitä sivuava aihe, jota haluaisit tutkia tai tehdä selvitystä? Ota yhteyttä niin mietitään yhdessä, miten voisimme olla avuksi!
Yhteistyötä ja vaikuttamista monissa eri muodoissa
A-Kiltojen Liitto ry on näkyvä ja aktiivinen toimija päihdetyön yhteistyöverkostoissa. Yhteistyötä tehdään niin eri valtionhallinnon, hyvinvointialueiden, kuntien kuin kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. A-Kiltojen Liitto ry on mukana yhteistyökumppanina erilaisissa hankkeissa, tapahtumissa ja tuo vahvasti esille päihdetoipumiseen liittyviä näkökulmia.
A-Kiltojen Liitto ry vaikuttaa muun muassa seuraavissa verkostoissa: Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto EPT-verkosto, Kunnallinen päihdehuoltoyhdistys ry, Naiserityisen työn verkosto, Päihdetyön eettinen toimikunta, Päihdetoimijoiden valtakunnallinen yhteistyöverkosto PÄIVYT, Päihdetoimijoiden läiheistyön verkosto ja SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.