Slide

Selvästi parempi -blogi

Mikä asia tuottaa sinulle hyvää mieltä?

Kun elämä tuo eteen vaikeita asioita ja tilanteita − kuten nyt − tarvitaan voimavaroja. Voimia löytyy meistä jokaisesta itsestämme ja monista hyvää mieltä tuovista asioista ihan siinä meidän lähellämme ja arjessamme.

Kysyin Facebookissa A-kiltalaisilta: Mikä asia sinulle tuottaa hyvää mieltä? Ja kysymykseen sisältyi pientä, kevyttä aivojumppaa, kun hyvää mieltä tuottavan asian piti alkaa oman etunimen alkukirjaimella. − Sain loistavia vastauksia!

A-kiltalaisille hyvää mieltä tuottavat aurinko ja mansikat. Siis se, kun on valoa ja päivä pitenee. Ja kenellepä eivät mansikat (tai muut marjat) maistuisi? Hyvää mieltä tuottavat myös avuliaisuus, positiivisuus, suvaitsevaisuus, reippaus, ilo ja sympatia. Nämä kaikki näkyvät A-kiltatoiminnassa.

A-kiltalaiset auttavat toinen toistaan pyyteettömästi tietäen, että hyvä kyllä kiertää ja itsekin saa apua, kun sitä tarvitsee. A-kiltatoiminnassa ollaan mukana myönteisellä mielellä. Ikäviin asioihin ei jäädä vellomaan, vaan niistä puhutaan niin, että asioista voi ottaa opiksi ja suunta on eteenpäin.

Birgit ja Satu Kiuruvedellä A-Kiltojen Liitto ry:n Vertaisohjaajakoulutuksessa

A-kiltatoiminnassa on opeteltu ja opetellaan erilaisuuden sietämistä. Muutaman vuoden takainen vuositeemamme oli ”Samanlaiset, erilaiset toipujat”. Meissä ihmisissä on enemmän samaa kuin eroja, kun oikein opitaan itseämme ja toisiamme katsomaan. Ja A-kiltatoimintaa toteutetaan ilon kautta! Huumori auttaa monessa ja monesti, ja se myös yhdistää.

Jos kohdalle osuu terveyttä, rakkautta ja suukkoja, saa iloita ja kokea hyvää mieltä ihanista asioista, joista mikään ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Kun kyseessä ovat päihdetoipujat ja heidän läheisensä, hyvää mieltä tuottavat tietenkin myös päihteetön elämä, toipuminen ja toipumiskokemuksen jakaminen eli yhdellä sanalla sanottuna A-kiltatoiminta.

Myös toivo, tulevaisuus ja selviytyminen tuottavat hyvää mieltä A-kiltalaisille. Tähän haluan itsekin luottaa; toivoa on ja tulevaisuutta on, ja tästä selvitään kyllä. Ja erikseen on mainittava Birgit, jolle hyvää mieltä tuottaa baby − maaliskuun lopulla syntynyt lapsenlapsi. Voiko ihanampaa ollakaan!

Ja oma sanani, se alkaa K:lla ja on kiitollisuus. Mikä on sinun sanasi?

Teksti ja kuva:
Kirsi Mäki
järjestökoordinaattori
A-Kiltojen Liitto ry