Slide

Vesiposti

A-kiltalaisten motoristien tapaaminen

18.01.2022 Vesiposti

Sade kiusasi, mutta hauskaa oli

Elokuun lopulla toteutui pitkään suunniteltu ja haaveiltu A-kiltalaisten motoristien tapaaminen Tampereen Aitolahdessa. Surkeasta säästä huolimatta leiripaikalle ajeli toistakymmentä innokasta prätkäkundia ja oli toki mimmejäkin mukana.

Tamperelainen piinkova motoristi Heikki ”Hessu” Karjalainen oli pitkään haaveillut A-kiltalaisten motoristitapahtumasta. Hessu ehdotti yhteistä tapaamista Tampereella toimivan A-Kiltojen Liiton järjestökoordinaattori Mikko Putajalle. Haaveista tuli totta, kun motoristien tapaaminen järjestettiin Tampereen Aitolahdessa sijaitsevassa vanhassa pappilassa.

Puuhamiehiä yhteiskuvassa. Alarivissä oikealla Markus Tuhkanen ja Mikko Putaja. Ylärivissä kaksi Heikkiä, Karjalainen (vas.) ja Mandelin.

Tapahtuman virallinen järjestäjä oli Kangasalan A-kilta ry puheenjohtajan Markus Tuhkasen johdolla. Myös Tampereen A-kilta ry oli aktiivisesti mukana tapahtuman suunnittelussa. A-Kiltojen Liitolta heltisi tilaisuudelle myös jäsenjärjestöavustusta ja Liitto tiedotti kaikille killoille, että kysymyksessä on valtakunnallinen juttu.

Putajan Mikko A-Kiltojen Liitosta/Tampereen A-killasta on ollut nykyelämässään pari vuotta aktiivinen motoristi. Nyt jo edesmennyt Kangasalan A-killan entinen puheenjohtaja Pepe Niskanen puuhaili jo reilut kymmenen vuotta sitten A-kiltalaisten kokoontumisajon Kuhmalahdelle. Siitä saakka motoristit ovat haaveilleet motoristikokoontumisten jatkumista.

”Jatkosta keskustellaan”

Mikko sanoo, että Pepen jalanjälkiä on ollut tarkoitus seurata jo aikaa sitten. A-kiltalaisissa on noin viitisenkymmentä motoristia ympäri Suomen. Joka vuosi asiasta on keskusteltu, mutta tekijät ovat puuttuneet. Vihdoinkin asia eteni kahvikeskusteluja pitemmälle.

– Tämä juttu on ollut Karjalaisen Hessulle aina sydämenasia. Kun Hessu viime keväänä soitti minulle ja esitteli asiansa, olin heti innoissani ajatukselle. A-Kiltojen Liitto ry myönsi tapahtumalle järjestöavustusta ruuan ja leiripaikan vuokran muodossa. Keräsimme myös omavastuuajatuksella pienen rahan pääjärjestäjälle eli Kangasalan A-killalle.

A-Kiltojen Liitto ry:n jäsenyhdistyksiä on noin 60 Ivalosta Inkooseen. – On selvä, että tässä joukossa on innokkaita motoristeja, joita tällainen vuosittain toistuva yhteinen kokoontuminen kiehtoo erityisesti. Tapahtuman jatkosta eli joka vuosi toistuvasta motoristitapahtumasta keskustellaan tulevan talven aikana vakavasti. Tällaiselle jutulle on tilaus. Kysymyksessä on vahva vertaistuki ja päihteistä toipuvien yhteinen harrastus, Mikko Putaja hehkuttaa.

Sade vesitti

Kangasalan A-killan Karjalaisen Hessun, Varjen Markun ja Tampereen A-killan Mandelinin Heikin innokkaalla otteella oltiin laadittu mukava kaksipäiväinen ohjelma. Vaikka Suomen kesä oli ennätyksellisen lämmin ja aurinkoa piisasi, niin eikö juuri elokuun puolivälille osunut viileä sadejakso. Se sanamukaisesti vesitti tapahtumaa.

Lauantaina oli tarkoitus ajella Tampereella kaupunkikierros ja sieltä matkan piti jatkua kuuluisalle Vehoniemen automuseolle, mikä on useiden motoristien lempikokoontumispaikka. Vehoniemessä käytiin letkassa ajaen, välillä taivaalta tuli vettä ja välillä paistoi aurinko. Runsaan sateen vuoksi osallistujia, siis heitä sadetta pelkäämättömiä, oli toistakymmentä. Ennakkoon ilmoittautuneita eri puolilta Suomea oli parikymmentä, ja ymmärtäähän halun jättää väliin, kun olisi joutunut ajamaan ensin sateessa satoja kilometrejä ennen kuin pääsee edes paikalle.

Myös sunnuntaille suunniteltu Pepe Niskasen muistoajo Teiskon ja Kurun maisemissa jouduttiin huonon sään vuoksi peruuttamaan, mutta kahvittelu ja soppatilaisuus järjestettiin Tampereen A-killan Kartanolla samalle porukalle. Leiripaikalla oli varattu lauantain iltapäivä ja ilta yhdessäoloa kaikille mukana olleille. Mukana oli yli kolmekymmentä henkeä Kangasalan A-killasta, A-kiltalaisia motoristeja, vapaaehtoisia, soittajia, valokuvaaja.

Kokoontumispaikalla väkeä viihdytti kaksi livebändiä. Musiikkianti sopi loistavasti tapahtuman henkeen.

Kaksi elävää bändiä SELVÄ PÄIVÄ ja Jukka Oksasen duo SOSIAALINEUVOS esiintyivät taidokkaasti ja päräyttelivät ilmoille kunnon motoristirokkia sekä itsetehtyjä kappaleita. Pihalla oli tarjolla grilliruokaa paellapannulta, makkaraa ja kahvia sekä pullaa. Grillimestareina toimi Joonas Haapala ja Sami Saloranta, eli koko A-kiltakentän tunnetut kaverit, ja sieltä tuli muuten mahtiannokset kaikille. Illemmalla saunottiin järven rannassa ja iltanuotiolla vaihdettiin ajatuksia. Paljon uusia tuttavuuksia ja tutustumisia. Vertaistukea parhaimmillaan!

Kaikki mukana olleet olivat tasan samaa mieltä siitä, että tällaiselle tapahtumalle on varmasti olemassa vuosittain toistuva tilaus.

Teksti ja kuvat:
Mika Katajala