Slide

Selvästi parempi -blogi

A-kiltaystävä

Päihdeongelmasta toipumisen alussa olevan voi olla hankala rakentaa luottamuksellista ystävyyssuhdetta. Siinä vaiheessa luottamus omaan itseenkään ei välttämättä ole vielä kovin vahva, ja päihteitä käyttäessä ihmissuhteet ovat voineet muodostua lähinnä päihteiden käyttämisen ja hankkimisen ympärille. Päihdemaailmassa turvallisuus ja pysyvyys ovat puuttuneet ja niiden tilalla on usein ollut petettyjä lupauksia, pelkoa, hyväksikäyttöä ja suhteiden jatkuvaa katkeamista sekä yksinäisyyttä.

Turvallinen ja kodinomainen A-kilta voi kuitenkin olla monelle jopa ensimmäinen yhteisö, jossa voi aidosti olla oma itsensä. Tällaisessa ilmapiirissä on ehkä helpompi rakentaa luottamuksellisia suhteita, sekä saada rohkeutta avata omaa elämäänsä ja tunteitaan toiselle.

Ystävänpäivää vietetään 14.2.2020 perjantaina ja useassa A-killassa on tällöin tapahtumia. A-kiltalaisia ystävyyssuhteita voi rakentua A-Kiltojen Liiton valtakunnallisissa ja alueellisissa tapahtumissa sekä A-kiltojen paikallisessa toiminnassa. A-kiltatoiminnassa on saanut alkunsa useampikin pitkäaikainen ystävyyssuhde. Yksi ihana esimerkki tästä on Helinän ja Annen A-kiltatoiminnassa alkanut ystävyys.

Anne ja Helinä eivät olisi ystävystyneet ilman A-kiltatoimintaa.

Helinä ja Anne osallistuivat A-Kiltojen Liitto ry:n Naisten voimavarapäiville vuonna 2015. Päivien keskeinen osa oli naisten välinen vertaistuki. Anne muistaa tästä ensitapaamisesta Helinän reippaana, erittäin puheliaana ja kaikki muutkin huomioon ottavana naisena. Helinää ja Annea yhdistää äitiys, sekä sydäntä lähellä oleva A-kiltatoiminta. Helinä kertoo, että näiden viiden vuoden aikana on ehditty tehdä yhdessä paljon; neulottu, katseltu elokuvia, tehty ruokaa, reissattu, autettu toistemme muutoissa ja tuettu elämän kriiseissä sekä itkuissa. Tammikuussa he tekivät kahdestaan ex tempore -matkan Järvenpään A-killan naistenryhmään junalla ja suunnitelmissa on jo tehdä uusi reissu Pirkanmaalle A-kiltoihin.

Vaikka heillä on hyvinkin erilaiset elämäntarinat, ikäeroa kymmenen vuotta ja välimatkaa melkein 300 kilometriä, on ystävyyden merkitys päihteettömyyden tukemisessa kummallekin ollut erittäin suuri. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin luottamus; toiselle voi puhua aivan kaikesta.

Anne ja Helinä ovat osallistuneet myös toistensa tärkeisiin perhejuhliin.

Tehdään yhdessä A-killoista sellaisia paikkoja, että niissä on turvallinen olla, tilaa toipua ja helppo tutustua sekä ystävystyä.

Teksti:
Mikko Putaja
järjestökoordinaattori
A-Kiltojen Liitto ry